Το 1890, ο Κωστής Λαμπάκης ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν την παρασκευή χειροποίητων καπνιστών στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου. Αφορμή στάθηκε μια παλιά μυστική συνταγή για λουκάνικα που του είχε δώσει η θείος του. Την συνταγή την ανέπτυξε και την πέρασε στον γιό του, τον πατέρα του Νίκου.

Όταν ο Νίκος Λαμπάκης ήταν παιδί, παρακολουθούσε τους γονείς του να παρασκευάζουν λουκάνικά στο εργαστήρι. Η διαδικασία τηρούνταν τόσο ευλαβικά που έμοιαζε με τελετουργία. Το κρέας το προμηθεύονταν από το ιδιόκτητο χοιροτροφείο τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους. Τα αρωματικά φυτά τα μάζευαν οι γυναίκες από τα γύρω βουνά, ενώ τα πιο εξεζητημένα μπαχαρικά τα προμηθεύονταν απο τον έμπορο της πόλης. Μέσα στο εργαστήριο ο κάθε ένας είχε τον ρόλο του. Ο πατέρας του έφτιαχνε τα μείγματα, και μαζί με τον Νίκο προετοίμαζαν το κρέας περνώντας το από την χειροκίνητη μηχανή. Έπειτα με την ιδια μηχανή έβαζαν το κρέας σε έντερο χοίρου, και τα έδεναν με τα χέρια. Το κάπνισμα γίνονταν σε ειδικό χώρο έξω από το σπίτι, επάνω σε ξύλο από κυπαρίσσι, που συνέλεγαν από το βουνό. Η μητέρα του έβαζε τα λουκάνικά στο χαρτί (χασαπόχαρτο), ενώ η γιαγιά δοκίμαζε διάφορες συνταγές με τα λουκάνικα δίπλα στην κουζίνα.

Αρχικά τα προϊόντα καταναλώνονταν στην ταβέρνα που διατηρούσε η οικογένεια ΛΑΜΠΑΚΗ στο χωρίο, αλλά τα προτιμούσαν και οι πιο εύποροι κατοίκοι του χωριού για τις γιορτές και τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις τους. Γρήγορα ξεκίνησαν να γίνονται γνωστά στις γύρω περιοχές και δεν άργησαν να φθάσουν και στην πόλη.

Τα αρώματα, οι γεύσεις και η εμπειρία της παρασκευής αλλαντικών σημάδεψαν τα παιδικά του χρόνια και τον ενέπνευσαν να συνεχίσει την παράδοση των χειροποίητων αλλαντικών μέχρι σήμερα. Μετά από τρείς γενιές, διατηρούμε την ίδια τελετουργία του παππού Κωστή, με το ίδιο μεράκι και πάθος χρησιμοποιώντας σύγχρονα μηχανήματα που εξασφαλίζουν απόλυτα την υγιεινή και την υψηλή ποιότητα για τα προϊόντα μας

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Λουκάνικα Χωριάτικα
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Λουκάνικα Με Τυρί
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Απάκι
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Σύγλινο Σε Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Σύγλινο Στο Λίπος
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Σαλάμι Με Τυρί
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Καπνιστή Μπριζόλα
ΛΑΜΠΑΚΗΣ - Παραδοσιακά Καπνιστά Αλλαντικά Κρήτης Καπνιστή Πανσέτα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Υπηρεσίες
Εξυπηρέτηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed